Νευροεπιστήμες και Ευεξία

Νευροεπιστήμες και Ευεξία

Η βασική μου εκπαίδευση περιλαμβάνει τις σπουδές στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας των επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, του ΑΤΕΙ Αθήνας. Η περαιτέρω εκπαίδευσή μου συνεχίστηκε (Master of Science), στο χώρο των Νευροεπιστημών (Νευροαποκατάσταση), στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, από το οποίο και αποφοίτησα με τον αντίστοιχο μεταπτυχιακό τίτλο (Master of Science in Neurorehabilitation).
Η πρώτη επαφή μου με το ευρύ και αναπτυσσόμενο πεδίο των Νευροεπιστημών πριν 10 χρόνια, άνοιξε τους προσωπικούς και επαγγελματικούς μου ορίζοντες με έναν τρόπο που δεν είχα καν φανταστεί, καθώς διδάχτηκα διεξοδικά πώς να συγκεντρώνω και να αξιολογώ τα ευρύματα της έρευνας που προέρχονται από το χώρο της Νευροεπιστήμης.

Σύμφωνα με την τελευταία εμείς οι ίδιοι, και σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής μας, είμαστε σε θέση να τροποποιήσουμε τον εγκέφαλο και το συνολικό νευρικό μας σύστημα, με έναν τρόπο τέτοιο που θα μας οδηγήσει σε ένα ανώτερο επίπεδο ευεξίας και ευ ζην. Ο κλάδος της νευροαποκατάστασης, τον οποία πιστοποιημένα εκπροσωπώ, μας διδάσκει πως ο εγκέφαλός μας διαθέτει εκείνη την ‘πλαστικότητα’ που απαιτείται (neuroplasticity, την ‘ευελιξία’ με άλλο λόγια, για να μάθει νέους τρόπους να προσαρμόζεται στις ανάγκες του εσωτερικού και εξωτερικού μας περιβάλλοντος. Μένει λοιπόν να προσδιορίσει ο καθένας μας τις προσωπικές του ανάγκες αυτές, πάντα βασιζόμενος στα προσωπικά του βιώματα.

Ο καθηγητής John J. Ratey, περιγράφει επακριβώς το παραπάνω, στο βιβλίο του ‘Εγχειρίδιο Χρήσης του Εγκεφάλου μας’: “Οι εμπειρίες, οι σκέψεις, οι πράξεις, τα συναισθήματα που βιώνουμε, αλλάζουν κυριολεκτικά τη δομή των εγκεφάλων μας. Πράγματι, άπαξ και κατανοήσουμε το πώς ο εγκέφαλος λειτουργεί, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας προς την υγεία, τη ζωντάνια, την ευεξία και τη μακροζωία.”

Η θεραπευτική προσέγγιση PhysioWellness

Είμαι ένα άτομο με αρκετά ανεπτυγμένες ευαισθησίες σε σχέση με το “εὖ ζῆν” των συνανθρώπων μου. Για τον λόγo αυτό μέσα από τις θεραπείες μου επιχειρώ να συνδέσω τις γνώσεις μου πάνω στη Φυσικοθεραπεία και τις Νευροεπιστήμες με τις πλέον σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες αντιλήψεις σχετικά με την έννοια της Ευεξίας.

Έτσι γεννήθηκε η προσωπική μου θεραπευτική προσέγγιση, την οποία ονόμασα PhysioWellness.

Η έννοια του PhysioWellness, ή αλλιώς της ‘Φυσικής Θεραπείας και Ευεξίας’ περιλαμβάνει την παραδοχή πως όταν μιλάμε για αποκατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου, έμφαση δίνεται στην αντιμετώπισή του ως ολότητα. PhysioWellness είναι η αρμονική συνεργασία μεταξύ του μυαλού (πνευματικής κατάστασης), σώματος (φυσικής κατάστασης) και ψυχής (ψυχικής κατάστασης).

Στηρίζεται στην πεποίθηση πως έχουμε ψυχολογικές, φυσικές, σωματικές, πνευματικές και κοινωνικές ανάγκες, τις οποίες είναι απαραίτητο να ικανοποιούμε κατά το δυνατό καλύτερα, προκειμένου να έχουμε υψηλά επίπεδα λειτουργικότητας στην καθημερινή μας ζωή.

Οι γνώσεις και τα εφόδια που απαιτούνται προς το σκοπό αυτό, είναι ο κορμός της φιλοσοφίας του PhysioWellness.

Προσωπικά, ποτέ δεν επιχείρησα να θεράπευσω έναν ‘ασθενή’, χωρίς να λάβω υπόψην μου και τις τρείς παραμέτρους υγείας που περιγράφησαν παραπάνω και νομίζω πως ποτέ δε θα κατάφερνα να θεραπεύσω έναν άνθρωπο παρακάμπτοντας μία από αυτές. Να σημειώσω εδώ πως οι ασθενείς δεν είναι απαραιτήτως ‘άρρωστοι’, με την έννοια οτι νοσούν παθολογικά. Θα ήταν ορθότερο να θεωρηθουν πρόσκαιρα ‘αδύναμοι’, όπως προκύπτει και από την ετυμολογία της λέξης.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κο Γιάννη Τούντα, Επίκουρο καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, ο οποίος σε ένα άρθρο του επιχειρεί να διαχωρίσει τις έννοιες αρρώστια νόσος, ασθένεια: “Οι εκδηλώσεις της αρνητικής υγείας μπορεί να αφορούν όχι μόνο το οργανικό επίπεδο αλλά και το λειτουργικό και το κοινωνικό επίπεδο, αποτελώντας παροδικές διαταραχές, διαδικασία ή διαταραχές στατικές και εμμένουσες”.
Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή σε αυτές τις ‘καταστάσεις ασθένειας’ είναι ξεκάθαρα πολύτιμος και αναντικατάστατος, όπως έχει περιγραφεί αλλού, αναλυτικά.

Όταν, λοιπόν, αναφερόμαστε στη Φυσική Θεραπεία και Ευεξία, ή αλλιώς PhysioWellness, αναφερόμαστε στην προσέγγιση εκείνη η οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσικά μέσα και σκοπό έχει να επανεκπαιδεύσει τον άνθρωπο σε ‘πρότυπα συμπεριφοράς’ τέτοια, που θα τον οδηγήσουν να προσεγγίσει το προσωπικό του ιδανικό ευεξίας, το προσωπικό του “εὖ ζῆν“.

Σκοπός και αποστολή της προσέγγισης αυτής είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν οτι όλοι συμμετέχουμε ενεργά και αδιάκοπα στο ‘πόσο υγιείς είμαστε΄.

Η φιλοσοφία του PhysioWellness προκύπτει από την συνολική εκπαίδευσή μου ως φυσικοθεραπεύτρια και νευροεπιστήμων, αλλά και από την εμπειρική μου προσέγγιση στα θέματα υγείας και ζωής.

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του ανθρώπου ως ολότητα και μας παρακινεί να ζήσουμε από εδώ και πέρα σύμφωνα με την επιστημονική -αλλά και εμπειρική- παραδοχή πως ο,τιδήποτε αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε, πράττουμε, ή πιστεύουμε έχει ένα απευθείας αντίκτυπο στο επίπεδο της υγείας μας. Με άλλα λόγια, στην ίδια μας τη Ζωή.

© PhysioWellness by Maria Korogianni

Πρόσφατα άρθρα

Πελματογράφημα

✅Το Φυσικοθεραπευτηριο μας συνεχίζει για τρίτη χρονιά την άριστη συνεργασία με την εταιρία Pelmatografima Elite, παρέχοντας τη δυνατότητα για διαγνωστική εξέταση πελματογραφήματος και την κατασκευή ορθωτικών πελμάτων

✅Τα εξατομικευμένα ορθωτικά πέλματα που κατασκευάζονται, ως συνέχεια των μετρήσεων στο πελματογραφο, είναι τα πλέον κατάλληλα για την απαλλαγή από πόνους στα κάτω άκρα, αλλά και σε ολόκληρο το σώμα, οι οποίοι οφείλονται σε συγκεκριμένες παθήσεις, όπως:
➡️Πελματιαία απονευρωσίτιδα, τενοντίτιδα αχιλλείου, πτώση μεταταρσίων κεφαλών, φλεγμονές, άκανθα πτέρνας, πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, βλαισοπλατυποδία, νεύρωμα morton, χονδροπαθεια επιγονατίδας, βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι), κάλοι
➡️Σκολίωση, ανισοσκελία
➡️Nευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία
➡️Σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης.
➡️Προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη.
➡️ Επιβάρυνση στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό.
➡️Aδύναμο μυϊκό σύστημα.
➡️Πολύωρη ορθοστασία, κουρασμένα ή πρησμένα πόδια

✅Το πέλματογραφημα είναι μια όχι τόσο γνωστή σε πολλούς εξέταση, η οποία μπορεί όμως να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση χρόνιων πόνων, από πολλές και διαφορετικές αιτίες.

✅Ο πελματογράφος, η διαγνωστική ιατρική συσκευή που χρησιμοποιείται στην μέτρηση, λειτουργεί χωρίς ακτινοβολία ή ραδιενέργεια και μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα σε ενήλικες και παιδιά.

✅Αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν και αναλύουν τη βάδιση σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις και με αυτόν τον τρόπο καθιστούν αναγνωρίσιμες τις ανατομικές παραλλαγές και παθήσεις των κάτω άκρων.

✅Συγκεκριμένα, διαθέτει 5.088 αισθητήρες και εντοπίζει με ακρίβεια την κατανομή βάρους, τις μηχανικές πιέσεις, το χρόνο βάδισης, τον άξονα του σώματος και την ισορροπία του τόσο κατά τη στάση, όσο και κατά τη βάδιση.

✅Πραγματοποιεί στατική και δυναμική ανάλυση, καθώς και κινητική ανάλυση βάδισης σε σειρά περισσότερων βημάτων.

✅Αξιολογώντας τις μετρήσεις και τις πληροφορίες του πελματογραφήματος κατασκευάζονται ειδικά ορθωτικά πέλματα, αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο ασθενή.

✅Με την κατασκευή ορθωτικών πελμάτων, διορθώνονται, στηρίζονται ή απλά αποφορτίζονται τα κάτω άκρα καθώς και η σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση της μέγιστης απαιτούμενης απόδοσης του σώματος, τόσο στην καθημερινότητα, όσο και κατά την άθληση.

✅Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή εξέταση, αλλά και κατασκευή των ειδικών ορθωτικών πελμάτων, είναι η γνώση της εμβιομηχανικής και παθοεμβιομηχανικής των κάτω άκρων, άρα η γνώση του ειδικού Φυσικοθεραπευτη. 

✅Τα ορθωτικά πέλματα στη συνέχεια μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιοδήποτε κλειστό παπούτσι, αλλάζοντας την καθημερινότητα σας, τη στάση και την κίνηση, μετριάζοντας τους πόνους και τις ενοχλήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα http://www.pelmatografima-elite.gr

♦️Η εξέταση στον πέλματογραφο της εταιρίας Pelmatografima Elite γίνεται από τη Φυσικοθεραπευτρια Μαρία Κορόγιαννη και κοστίζει 25 ευρώ
♦️Κλείστε το ραντεβού σας στο 6976296777
Σπ. Καραγιωργου 2, Μέγαρα

  1. ‘Σύνδρομο Πορτοφολιού’ Leave a reply
  2. Ενδείξεις του Βελονισμού Leave a reply
  3. Εκδρομή Στο Loutraki Thermal Spa Leave a reply
  4. Σεμινάριο Clinical Pilates – Matwork Leave a reply
  5. Πρώτη επίσκεψη στο χώρο μας Leave a reply