Τι είναι η PhysioWellness

Η θεραπευτική προσέγγιση PhysioWellness

Είμαι ένα άτομο με αρκετά ανεπτυγμένες ευαισθησίες σε σχέση με το «εὖ ζῆν» των συνανθρώπων μου. Για τον λόγo αυτό μέσα από τις θεραπείες μου επιχειρώ να συνδέσω τις γνώσεις μου πάνω στη Φυσικοθεραπεία και τις Νευροεπιστήμες με τις πλέον σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες αντιλήψεις σχετικά με την έννοια της Ευεξίας. 

Έτσι γεννήθηκε η προσωπική μου θεραπευτική προσέγγιση, την οποία ονόμασα PhysioWellness.

Η έννοια του PhysioWellness, ή αλλιώς της ‘Φυσικής Θεραπείας και Ευεξίας’ περιλαμβάνει την παραδοχή πως όταν μιλάμε για αποκατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου, έμφαση δίνεται στην αντιμετώπισή του ως ολότηταPhysioWellness είναι η αρμονική συνεργασία μεταξύ του μυαλού (πνευματικής κατάστασης), σώματος (φυσικής κατάστασης) και ψυχής (ψυχικής κατάστασης).

Στηρίζεται στην πεποίθηση πως έχουμε ψυχολογικές, φυσικές, σωματικές, πνευματικές και κοινωνικές ανάγκες, τις οποίες είναι απαραίτητο να ικανοποιούμε κατά το δυνατό καλύτερα, προκειμένου να έχουμε υψηλά επίπεδα λειτουργικότητας στην καθημερινή μας ζωή.

Οι γνώσεις και τα εφόδια που απαιτούνται προς το σκοπό αυτό, είναι ο κορμός της φιλοσοφίας του PhysioWellness.

Προσωπικά, ποτέ δεν επιχείρησα να θεράπευσω έναν ‘ασθενή’, χωρίς να λάβω υπόψην μου και τις τρείς παραμέτρους υγείας που περιγράφησαν παραπάνω και νομίζω πως ποτέ δε θα κατάφερνα να θεραπεύσω έναν άνθρωπο παρακάμπτοντας μία από αυτές. Να σημειώσω εδώ πως οι ασθενείς δεν είναι απαραιτήτως ‘άρρωστοι’, με την έννοια οτι νοσούν παθολογικά. Θα ήταν ορθότερο να θεωρηθουν πρόσκαιρα ‘αδύναμοι’, όπως προκύπτει και από την ετυμολογία της λέξης.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κο Γιάννη Τούντα, Επίκουρο καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, ο οποίος σε ένα άρθρο του επιχειρεί να διαχωρίσει τις έννοιες αρρώστια νόσος, ασθένεια: “Οι εκδηλώσεις της αρνητικής υγείας μπορεί να αφορούν όχι μόνο το οργανικό επίπεδο αλλά και το λειτουργικό και το κοινωνικό επίπεδο, αποτελώντας παροδικές διαταραχές, διαδικασία ή διαταραχές στατικές και εμμένουσες”.
Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή σε αυτές τις ‘καταστάσεις ασθένειας’ είναι ξεκάθαρα πολύτιμος και αναντικατάστατος, όπως έχει περιγραφεί αλλού, αναλυτικά.

Όταν, λοιπόν, αναφερόμαστε στη Φυσική Θεραπεία και Ευεξία, ή αλλιώς PhysioWellness, αναφερόμαστε στην προσέγγιση εκείνη η οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσικά μέσα και σκοπό έχει να επανεκπαιδεύσει τον άνθρωπο σε ‘πρότυπα συμπεριφοράς’ τέτοια, που θα τον οδηγήσουν να προσεγγίσει το προσωπικό του ιδανικό ευεξίας, το προσωπικό του «εὖ ζῆν«.

Πρόκειται για έναν όρο και μια θεραπευτική προσέγγιση, που επινοήθηκαν και χρησιμοποιούνται πρώτη φορά από εμένα. Σκοπός και αποστολή της προσέγγισης αυτής είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν οτι όλοι συμμετέχουμε ενεργά και αδιάκοπα στο ‘πόσο υγιείς είμαστε΄.

Η φιλοσοφία του PhysioWellness προκύπτει από την συνολική εκπαίδευσή μου ως φυσικοθεραπεύτρια και νευροεπιστήμων, αλλά και από την εμπειρική μου προσέγγιση στα θέματα υγείας και ζωής.

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του ανθρώπου ως ολότητα και μας παρακινεί να ζήσουμε από εδώ και πέρα σύμφωνα με την επιστημονική -αλλά και εμπειρική- παραδοχή πως ο,τιδήποτε αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε, πράττουμε, ή πιστεύουμε έχει ένα απευθείας αντίκτυπο στο επίπεδο της υγείας μας. Με άλλα λόγια, στην ίδια μας τη Ζωή.

© PhysioWellness by Maria Korogianni

Advertisements

Πρόσφατα άρθρα

Πρώτη επίσκεψη στο χώρο μας

Η πρώτη επίσκεψη είναι πολύ σημαντική. Είναι η επίσκεψη στην οποία θα γίνει η βασική αξιολόγηση του προβλήματος σας και θα σχεδιαστεί το πλάνο θεραπείας με βάση τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και ανάγκες σας.

Η αρχική αξιολόγηση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον μιας ώρας και θα ξεκινήσει με τη λεπτομερή λήψη του ιστορικού σας, στο οποιο θα καταγραφούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προβλήματος και θα ανιχνευθούν πιθανές αντενδείξεις σε κάποια θεραπευτική πράξη.

Θέλουμε να ακούσουμε τη δική σας εκδοχή, πώς αισθάνεστε και τί προσδοκίες έχετε από τη θεραπεία σας.

Στη συνέχεια θα γίνει πλήρης κλινική εξέταση και φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση, ώστε να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός που δημιουργεί τα συμπτώματα και να σχεδιαστεί το πρόγραμμα της θεραπείας. Στην ουσία στην πρώτη επίσκεψη, θα ξεκινήσει και η θεραπεία, αφού κάποιες από τις κινήσεις ή τεχνικές που χρησιμοποιούμε στην αξιολόγηση είναι και θεραπευτικές και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του συνήθως άμεσα ανακουφισμένος.

Ο ακριβής εντοπισμός του μηχανισμού που δημιουργεί το πρόβλημα είναι απαραίτητος, ώστε το θεραπευτικό πρόγραμμα να είναι στοχευμένο. Όσο πιο στοχευμένο είναι το πρόγραμμα της θεραπείας, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μια άρτια συνεδρία φυσικοθεραπείας δεν αποτελεί απλή εκτέλεση του ιατρικού παραπεμπτικού.

Στην πρώτη επίσκεψη θα θέλαμε να δούμε το φάκελο με τις ιατρικές εξετάσεις σας. Σας προτείνουμε:

  • να φοράτε άνετα ρούχα, που θα επιτρέπουν την ελεύθερη κίνηση και αλλαγή θέσεων, και
  • να έχετε άνεση χρόνου, ώστε να διερευνήσουμε τον καλύτερο τρόπο για να αποκατασταθεί το πρόβλημά σας. Επομένως, η έγκαιρη τηλεφωνική επικοινωνία για να κλείσετε το ραντεβού σας είναι απαραίτητη.
  • Καλέστε στο 229608100 για τη δική σας πρώτη επίσκεψη κλινικής φυσικοθεραπευτικής αξιολόγησης και ενημέρωσης σχετικά με το πρόβλημά σας.

  1. ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ
  2. Άκανθα πτέρνας: Τι είναι και πώς θα την ξεπεράσετε Leave a reply
  3. Θεραπεία Release & Relax Motion Leave a reply
  4. Pregnant Massage (θεραπευτικη μαλαξη σε εγκυους) Leave a reply
  5. 3ήμερο Ευεξίας στα Λουτρά Πλατυστόμου Leave a reply