Τι είναι η PhysioWellness

Η θεραπευτική προσέγγιση PhysioWellness

Είμαι ένα άτομο με αρκετά ανεπτυγμένες ευαισθησίες σε σχέση με το «εὖ ζῆν» των συνανθρώπων μου. Για τον λόγo αυτό μέσα από τις θεραπείες μου επιχειρώ να συνδέσω τις γνώσεις μου πάνω στη Φυσικοθεραπεία και τις Νευροεπιστήμες με τις πλέον σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες αντιλήψεις σχετικά με την έννοια της Ευεξίας. 

Έτσι γεννήθηκε η προσωπική μου θεραπευτική προσέγγιση, την οποία ονόμασα PhysioWellness.

Η έννοια του PhysioWellness, ή αλλιώς της ‘Φυσικής Θεραπείας και Ευεξίας’ περιλαμβάνει την παραδοχή πως όταν μιλάμε για αποκατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου, έμφαση δίνεται στην αντιμετώπισή του ως ολότηταPhysioWellness είναι η αρμονική συνεργασία μεταξύ του μυαλού (πνευματικής κατάστασης), σώματος (φυσικής κατάστασης) και ψυχής (ψυχικής κατάστασης).

Στηρίζεται στην πεποίθηση πως έχουμε ψυχολογικές, φυσικές, σωματικές, πνευματικές και κοινωνικές ανάγκες, τις οποίες είναι απαραίτητο να ικανοποιούμε κατά το δυνατό καλύτερα, προκειμένου να έχουμε υψηλά επίπεδα λειτουργικότητας στην καθημερινή μας ζωή.

Οι γνώσεις και τα εφόδια που απαιτούνται προς το σκοπό αυτό, είναι ο κορμός της φιλοσοφίας του PhysioWellness.

Προσωπικά, ποτέ δεν επιχείρησα να θεράπευσω έναν ‘ασθενή’, χωρίς να λάβω υπόψην μου και τις τρείς παραμέτρους υγείας που περιγράφησαν παραπάνω και νομίζω πως ποτέ δε θα κατάφερνα να θεραπεύσω έναν άνθρωπο παρακάμπτοντας μία από αυτές. Να σημειώσω εδώ πως οι ασθενείς δεν είναι απαραιτήτως ‘άρρωστοι’, με την έννοια οτι νοσούν παθολογικά. Θα ήταν ορθότερο να θεωρηθουν πρόσκαιρα ‘αδύναμοι’, όπως προκύπτει και από την ετυμολογία της λέξης.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κο Γιάννη Τούντα, Επίκουρο καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, ο οποίος σε ένα άρθρο του επιχειρεί να διαχωρίσει τις έννοιες αρρώστια νόσος, ασθένεια: “Οι εκδηλώσεις της αρνητικής υγείας μπορεί να αφορούν όχι μόνο το οργανικό επίπεδο αλλά και το λειτουργικό και το κοινωνικό επίπεδο, αποτελώντας παροδικές διαταραχές, διαδικασία ή διαταραχές στατικές και εμμένουσες”.
Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή σε αυτές τις ‘καταστάσεις ασθένειας’ είναι ξεκάθαρα πολύτιμος και αναντικατάστατος, όπως έχει περιγραφεί αλλού, αναλυτικά.

Όταν, λοιπόν, αναφερόμαστε στη Φυσική Θεραπεία και Ευεξία, ή αλλιώς PhysioWellness, αναφερόμαστε στην προσέγγιση εκείνη η οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσικά μέσα και σκοπό έχει να επανεκπαιδεύσει τον άνθρωπο σε ‘πρότυπα συμπεριφοράς’ τέτοια, που θα τον οδηγήσουν να προσεγγίσει το προσωπικό του ιδανικό ευεξίας, το προσωπικό του «εὖ ζῆν«.

Πρόκειται για έναν όρο και μια θεραπευτική προσέγγιση, που επινοήθηκαν και χρησιμοποιούνται πρώτη φορά από εμένα. Σκοπός και αποστολή της προσέγγισης αυτής είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν οτι όλοι συμμετέχουμε ενεργά και αδιάκοπα στο ‘πόσο υγιείς είμαστε΄.

Η φιλοσοφία του PhysioWellness προκύπτει από την συνολική εκπαίδευσή μου ως φυσικοθεραπεύτρια και νευροεπιστήμων, αλλά και από την εμπειρική μου προσέγγιση στα θέματα υγείας και ζωής.

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του ανθρώπου ως ολότητα και μας παρακινεί να ζήσουμε από εδώ και πέρα σύμφωνα με την επιστημονική -αλλά και εμπειρική- παραδοχή πως ο,τιδήποτε αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε, πράττουμε, ή πιστεύουμε έχει ένα απευθείας αντίκτυπο στο επίπεδο της υγείας μας. Με άλλα λόγια, στην ίδια μας τη Ζωή.

© PhysioWellness by Maria Korogianni

Πρόσφατα άρθρα

Ενδείξεις του Βελονισμού

Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στον μετεγχειρητικό πόνο, στην ναυτία και τον εμετό μετά από χειρουργική επέμβαση ή κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας, σε πλήθος συνδρόμων χρόνιου πόνου (μυϊκά σύνδρομα πόνου, ινομυαλγία, επικονδυλίτιδες, τενοντίτιδες, χονδροπάθεια επιγονατίδος, αυχεναλγία, θωρακαλγία, οσφυαλγία, οσφυοισχιαλγία), σε κάποιες μορφές κεφαλαλγίας (ημικρανία τάσεως, αυχενογενή κεφαλαλγία, νευραλγία τριδύμου) και δυσμηνόρροια.

Για κάποια άλλα νοσήματα, όπως στην αποκατάσταση ασθενών από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στην οστεοαρθρίτιδα, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και αγκυλωτική σπονδυλίτιδα, στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, στο άσθμα, στις αλλεργίες και στις εξαρτήσεις υπάρχουν θετικές αναφορές για τη δράση του βελονισμού, οι απόψεις όμως είναι αντικρουόμενες, οι εργασίες λίγες και ως εκ τούτου η αποτελεσματικότητά του δεν πρέπει να θεωρείται πλήρως τεκμηριωμένη. Όσο οι έρευνες προχωρούν, τόσο η εικόνα που σχηματίζουμε είναι πληρέστερη.

Αναφέρουμε μερικές κυριότερες ενδείξεις του βελονισμού, όπως τις παρέθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O Chronicle 34,249,1980), επιβεβαιώθηκαν από εκτεταμένες κλινικές και εργαστηριακές έρευνες και ανακονώθηκανσε σε εθνικά, διεθνή και παγκόσμια ιατρικά Συνέδρια.


Πεπτικό σύστημα
– Γαστρίτιδα
– Ελκος στομάχου
– Επιγαστραλγία
– Ελκος 12δακτύλου
– Ευερέθιστο έντερο, σπαστική κολίτιδα
– Δυσκοιλιότητα, διάρροια*
– Νευροφυτικές διαταραχές πεπτικού
Καρδιαγγειακό σύστημα
– Ιδιοπαθής υπέρταση*
– Στηθαγχικός πόνος**
– Νευροφυτικές αρρυθμίες**
– Περιφερική αγγειακή νόσος*
Αναπνευστικό σύστημα
– Άσθμα *
– Υπεραντιδραστικότητα βρόγχων
– Αλλεργική ασθματική βρογχίτιδα
– Νευροφυτική δύσπνοια – βήχας
Ω. Ρ. Λ.
– Αλλεργική ρινίτιδα
– Αλλεργική ιγμορίτιδα
– Νόσος (ίλιγγος) Meniere
– Ξηροστομία, ξηροφθαλμία**
– Ναυτία, ζάλη, ίλιγγοι**
(νευροφυτικής, αγγειακής ή αυχενικής αιτιολογίας)
 
Γυναικολογία
– Δυσμηνόροια
– Αμηνόρροια (υποθαλαμική)*
– Διαταραχές κύκλου
– Μικροπολυκυστικές ωοθήκες*
– Μετεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο
– Δυσλειτουργικές μητρορραγίες
– Πυελικός πόνος**
– Ανώδυνος τοκετός, Υπογονιμότητα
Δερματολογία
– Ακμή
– Ψωρίαση*
– Νευροδερματίτιδες*
– Κνίδωση
– Κνησμός αλλεργικής αιτιολογίας
– Εκζέματα

Πηγη: http://www.karavis.gr

  1. Εκδρομή Στο Loutraki Thermal Spa Leave a reply
  2. Σεμινάριο Clinical Pilates – Matwork Leave a reply
  3. Πρώτη επίσκεψη στο χώρο μας Leave a reply
  4. ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ
  5. Άκανθα πτέρνας: Τι είναι και πώς θα την ξεπεράσετε Leave a reply