Να κάνω κορτιζόνη ή όχι?

 

Γράφει ο Δρ Ηλιακης Εμμανουηλ Ορθοπεδικος Χειρουργός Ευφρονίου 8 Παγκράτι. τηλ. 2107228340

 

Ο γιατρός μου συνέστησε έγχυση κορτιζόνης και σκέφτομαι εάν πρέπει να πάω.Την προηγούμενη φορά με είχε βοηθήσει. Εσείς τι νομίζετε;

Μία συχνή ερώτηση που έχει μόνο μια απάντηση. Τουλάχιστον από μένα. Όχι.

Ευτυχώς οι υποστηρικτές αυτής της λύσης κορτιζόνη στους τένοντες όλο και μειώνονται. Γιατί;

Α. Η κορτιζόνη εμποδίζει την αποκατάσταση της τραυματισμένης περιοχής

Ο συνδετικός ιστός αποκαθίσταται με την διαδικασία της φλεγμονής. Χωρίς τα στοιχεία της φλεγμονής δεν υπάρχει θεραπεία. Η διόγκωση ( οίδημα ) της περιοχής από μια έως τρεις μέρες είναι ο χρόνος που απαιτείται ώστε το σώμα να αρχίσει να αποκαθιστά τη βλάβη. Εάν θέλετε να σταματήσετε την αυτοθεραπεία η την θεραπεία σταματήστε την φλεγμονή . Είναι αυτό ακριβώς που κάνει η κορτιζόνη. Η κορτιζόνη είναι τόσο ισχυρή που εάν αναμειχτεί με ένα αναπλαστικό παράγοντα είναι ικανή να αναστείλει και αυτού την δράση.

Β. Η κορτιζόνη εμποδίζει την θεραπευτική δράση της Ozonaim

Να θυμόμαστε το εφαλτήριο σημείο κάθε ίασης. Το σώμα θεραπεύεται με την φλεγμονή. Η διαδικασία της φλεγμονής περιλαμβάνει την φαγοκυττάρωση (κύτταρα του ανοσοποιητικού καθαρίζουν την περιοχή), την αγγειογέννεση (δημιουργία νεόπλαστων αγγείων) και την δημιουργία ινοβλαστών (δημιουργία νέου κολλαγόνου). Όλα αυτά εμποδίζονται από την κορτιζόνη. Η κορτιζόνη επίσης σταματά την μετανάστευση κυττάρων του ανοσοποιητικού εις την τραυματισμένη περιοχή. Αυτή η μετανάστευση και η διαδικασία αποκατάστασης είναι αυτή που προκαλεί τον πόνο. Η κορτιζόνη εμποδίζει αυτήν την διαδικασία γι’ αυτό και ο ασθενής αισθάνεται καλυτέρα. Ο ασθενής που κάνει κορτιζόνη θυσιάζει την ίαση για τον έλεγχο του πόνου του. Αυτή είναι λανθασμένη επιλογή επειδή τώρα έχει μια αποδυναμωμένη δομή που νομίζει ότι είναι καλά. Έτσι συνεχίζει τα σπορ και τις δραστηριότητες του μη συνειδητοποιώντας ότι επιταχύνει την εκφυλιστική διαδικασία.

Γ. Η κορτιζόνη επιταχύνει την εκφυλιστική διαδικασία

Η κορτιζόνη,εμποδίζοντας την φυσιολογική θεραπευτική φλεγμονώδη αντίδραση, επιταχύνει την εκφυλιστική διαδικασία στους τένοντες, συνδέσμους και αρθρώσεις εκεί όπου αυτή εγχέεται. Αυτό επίσης δίνει στον ασθενή λανθασμένη αίσθηση σιγουριάς ότι η προβληματική περιοχή θεραπεύτηκε το οποίο όμως δεν είναι αλήθεια. Ο συνδυασμός κορτιζόνης και οι ακολουθούμενες ασκήσεις αποτελούν μια επιπλέον επιβάρυνση για τον χόνδρο. Τελικά εάν σε αυτά προστεθεί και κάποιος αρθροσκοπικός καθαρισμός η ολική αντικατάσταση της άρθρωσης αποτελεί σχεδόν πάντα μονόδρομο.

Δ. Οι εγχύσεις κορτιζόνης μας γηράσκουν πρόωρα

Η ozonaim τεχνική αποκαθιστά την βλάβη με την φυσιολογική διαδικασία της φλεγμονής η της υπεροξυγόνωσης (ανάλογα την συγκέντρωση του ιατρικού όζοντος) και προκαλεί τον οργανισμό να διορθώσει μόνιμα την βλάβη όπως θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει δίδοντας του νέα προοπτική και όνειρα. Η κορτιζόνη εμποδίζει την πλήρη θεραπευτική διαδικασία. Η καταστολή ενός τραυματισμού αποτελεί την καλύτερη συνταγή ώστε αργότερα στην ζωή του να πονέσει, να λάβει αντιφλεγμονώδη, να υποστεί ακινητοποίηση, χειρουργείο, δηλαδή συνολικά να γεράσει πρόωρα.

Να θυμάστε πάντα ότι η επιτυχία μιας θεραπείας εξαρτάται

1) Από την σωστή διάγνωση – γνώση και κατόπιν από την κατάλληλη τεχνική αντιμετώπισης του γιατρού σας

2) Από την ισορροπημένη διατροφή

3) Από την ορμονική σας κατάσταση

4) Από τον τρόπο ζωής σας

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s