Φυσικοθεραπεια…χαιρω πολυ για τη γνωριμια.

Οι πολλές απαιτήσεις αλλά και οι ξέφρενοι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής έχουν φέρει τον ανθρώπινο οργανισμό να προσεγγίσει τα όρια του, τόσο σε ψυχοσυναισθηματικό, αλλά και σε μυοσκελετικό επίπεδο. Όλο και πιο συχνά γινόμαστε γνώστες περιστατικών που αφορούν άτομα του ευρύτερου περιβάλλοντος μας, όπου οι υπερβολικές ώρες εργασίας σε συνδυασμό με λανθασμένη θέση και στάση, προκαλούν επώδυνα σύνδρομα και παθήσεις.

Στα προβλήματα αυτά του σύγχρονου ανθρώπου έρχονται να δώσουν λύσεις ειδικότητες, αρκετές από τις οποίες είναι ευρύτερα γνωστές και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Η επιστήμη της φυσικοθεραπείας αποτελεί λύση. Καθημερινά κερδίζει έδαφος αλλά χαίρει και της εμπιστοσύνης των υπολοίπων ειδικοτήτων του ιατρικού και παραϊατρικού χώρου. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελεί πανάκεια.

Τι είναι φυσικοθεραπεία; 
Η φυσικοθεραπεία είναι μια πανάρχαια θεραπευτική προσέγγιση στα σωματικά προβλήματα του ανθρώπου, συγκαταλέγεται στις επιστήμες υγείας και είναι διεθνώς μια ανερχόμενη και δυναμική επιστήμη. Η φυσικοθεραπεία αποτελεί αναγνωρισμένο ανεξάρτητο επάγγελμα υγείας, με σαφείς και οριοθετημένες αρμοδιότητες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες του δυτικού κόσμου. Είναι η πλέον αναγνωρισμένη και εδραιωμένη επιστήμη συντηρητικής μη-φαρμακευτικής αντιμετώπισης διάφορων παθήσεων. Η περιγραφή «συντηρητική αντιμετώπιση» περιγράφει και υποδηλώνει την χρήση «ήπιων», μη επεμβατικών μέσων και τεχνικών. Με την εφαρμογή των φυσικών μέσων και της κίνησης προσπαθεί να δώσει λύσεις σε παθήσεις και κακώσεις, που ταλανίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό και περιορίζουν την ποιότητα ζωής.
Με τον όρο φυσικά μέσα περιγράφονται οι μορφές ενέργειας ή τα φυσικά υλικά που όταν εφαρμόζονται στον ανθρώπινο οργανισμό ,προκαλούν διάφορες αντιδράσεις. Τέτοια μέσα είναι η κίνηση, το θερμό, το ψυχρό, η πίεση, ο ήχος, ο ηλεκτρομαγνητισμός και ο ηλεκτρισμός.

Τι κάνει η φυσικοθεραπεία;
H φυσικοθεραπεία παρέχει υπηρεσίες σε άτομα και πληθυσμούς, με στόχο την ανάπτυξη, διατήρηση και αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργικότητας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των ασθενών. Ειδικότερα, οι φυσικοθεραπευτικές υπηρεσίες παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις όπου η κινητικότητα και η λειτουργική ικανότητα απειλούνται από κακώσεις ή τραυματισμούς, παθήσεις ή διαταραχές, την ηλικία ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Βασική παρέμβαση του φυσικοθεραπευτή είναι η παρέμβαση για τον έλεγχο του πόνου, ως παράγοντα περιορισμού της λειτουργικότητας. Το να είναι ένα άτομο λειτουργικά ανεξάρτητο αποτελεί βασική προϋπόθεση για να είναι υγειές.

Που μπορούμε να βρούμε φυσικοθεραπευτή; 
Οι φυσικοθεραπευτές εργάζονται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, σε ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας, σε ειδικούς φορείς όπως γηροκομεία, σε ειδικά σχολεία και κέντρα αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες, ενώ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και κατ’ οίκον ή ακολουθώντας αθλητικές ομάδες στο χώρο προπόνησης και αγώνων.
Οι φυσικοθεραπευτές είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες υγείας με σαφές κλινικό υπόβαθρο. ’Εχουν κλινική αυτονομία, αξιολογώντας τον ασθενή που παραπέμπεται σε αυτούς από ιατρικές ειδικότητες επιλέγοντας και εφαρμόζοντας την καλύτερη δυνατή μορφή θεραπείας, η οποία δεν είναι μόνο απλό μασάζ που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε.
Η άριστη γνώση της φυσιολογίας , της κινησιολογίας και της εμβιομηχανικής του ανθρώπινου σώματος, αποτελούν το βασικότερο όπλο του φυσικοθεραπευτή στον σχεδιασμό στρατηγικών στη διάγνωση μηχανικών αιτίων που προκαλούν πόνο ή κινητική δυσλειτουργία και την αποκατάστασή τους.
Σαφώς πρέπει να θεωρείται δεδομενο,ότι δεν είναι σε θέση ο οποιοσδήποτε θεραπευτής να αναλάβει το οποιοδήποτε περιστατικο.’Ενα μυοσκελετικο πρόβλημα είναι καλυτέρα να το αντιμετωπίζει κάποιος φυσικοθεραπευτής που έχει κάποια εξειδίκευση ως προς αυτό,ένα νευρολογικό κάποιος άλλος αντιστοιχα,και ούτω κάθ’εξής.

Η φυσικοθεραπεία στην Ελλάδα σήμερα 
Η άσκηση της φυσικοθεραπείας σήμερα στην Ελλάδα, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί επαρκής. Οι λόγοι για τη συγκεκριμένη διαπίστωση είναι πολλοί.
Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τη φυσικοθεραπεία το Εθνικό Σύστημα Υγείας, βρίσκεται κυριολεκτικά 20 χρόνια στο παρελθόν. Για την πολιτεία, η φυσικοθεραπεία αποτελεί μια πολυτέλεια, μια παροχή η οποία συνταγογραφείται αφού αποτύχουν όλες οι υπόλοιπες μέθοδοι αντιμετώπισης ενός μυοσκελετικού ή νευρολογικού προβλήματος, δηλαδή η επίμονη φαρμακευτική αγωγή ή η χειρουργική παρέμβαση.Αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία
Ενώ το νομοθετικό πλαίσιο άσκησης της φυσικοθεραπείας είναι αρκετά σαφές και πολύ κοντά στα σύγχρονα δεδομένα, εντούτοις τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία επιμένουν να αγνοούν τις οποιεσδήποτε αλλαγές συμβαίνουν στο χώρο της φυσικοθεραπείας σε διεθνές επίπεδο, καθώς συνταγογραφούν , κοστολογούν και παραπέμπουν τους ασφαλισμένους τους για φυσικοθεραπεία, με τα κριτήρια του άλλων εποχών.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών αλλά και όλοι οι φυσιοθεραπευτές ξεχωριστά επιτελούν σημαντικό έργο και επιδιώκουν τη συνεχή αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών αποκατάστασης με απώτερο σκοπό την γενικότερη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ανά την επικράτεια.
Η κλινική εμπειρία και η επιστημονική έρευνα έχουν εδραιώσει την φυσικοθεραπεία στο χώρο της υγείας. Πλέον είναι αποδεκτό ότι η φυσικοθεραπεία δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ανάγκη για μια ορθή και ταχύτερη αποκατάσταση.


» Ένας σοφός άνθρωπος θα πρέπει να θεωρεί ότι η υγεία είναι το σπουδαιότερο της ανθρώπινης ευλογίας «. Ιπποκράτης (460 π.Χ. – 377 π.Χ.)

Γράφει ο Μανώλης Λουλακης, Φυσικοθεραπευτης, για το www.diatrofi.gr

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s