Λεμφική Αποστράγγιση (Λεμφικη Μάλαξη ή Μέθοδος Vodder)

 

    Γραφει η Μαρία Κορογιαννη, Φυσικοθεραπεύτρια PT, MSc

Η λεμφική αποστράγγιση, (λεμφική παροχέτευση ή Μέθοδος Vodder) που μελετήθηκε και εφαρμόστηκε από το Δανό γιατρό Emil Vodder το 1932, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη σαν μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των οιδημάτων (λεμφοίδημα, φλεβική ανεπάρκεια, μετεγχειρητικό οίδημα),  των πονοκεφάλων, της δυσκοιλιότητας, του τοπικού και γενικού πάχους, της κυτταρίτιδας, του άγχους κ.ά.

     Είναι ένα είδος χειρομάλαξης που εφαρμόζεται με πολύ ήπιους, συγκεκριμένους και κυρίως κυκλικούς χειρισμούς επάνω στα λεμφαγγεία του σώματος, στη φορά που αυτά παροχετεύουν προς τους αντίστοιχους λεμφαδένες.

image

Η λεμφική παροχέτευση -σε αντίθεση με ο,τι οι περισσότεροι λανθασμένα νομίζουν- δεν πονάει, δεν προκαλεί μελανιές ή ευρυαγγείες και δεν είναι δυσάρεστη , με την προϋπόθεση βέβαια οτι εφαρμόζεται απο πιστοποιημένους στη μέθοδο θεραπευτές.
Η λεμφικη παροχετευση εφαρμόζεται σε όλο το σώμα, καθώς και στο πρόσωπο, είναι πολύ ήπια και αφήνει μια αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης και ξεκούρασης στον θεραπευόμενο.

Τί είναι το Λεμφικό Σύστημα

     Το λεμφικό σύστημα είναι ένα παρακαμπτήριο σύστημα αγγείων πού “ρουφά” όλο το πλεονάζον υγρό των κυττάρων από το μεσοκυττάριο χώρο και το φέρνει πίσω στη φλεβική κυκλοφορία κάτω από τις κλείδες. Αποτελείται από λεμφαγγεία, λεμφαδένες, 500 έως 700 ανά άτομο, σε μέγεθος από 2mm έως 2 cm, λεμφικούς ιστούς – όργανα (σπλήνας, θύμος αδένας, κ.α.).

image

Η Υγεία αε σωμα, ψυχή και πνεύμα εξαρτάται αμεσα από την καλη λειτουργια του Λεμφικου μας Συστήματος

     Η λεμφική αποστράγγιση ή λεμφική παροχέτευση, όπως είναι αλλιώς γνωστή, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της θεραπευτικής και διαφοροποιείται σαφώς από τα ποικίλα είδη ‘λεμφικού μασάζ’ που εφαρμόζονται συχνά από με επαγγελματίες μασέρ ή μη φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι δεν έχουν την αντίστοιχη εκπαίδευση ή την αντίστοιχη πιστοποίηση.
   

Η μέθοδος Vodder ασκείται αποκλειστικά από πιστοποιημένους στη μέθοδο θεραπευτές, οι οποίοι έχουν λάβει την αντίστοιχη γνώση, εκπαίδευση και πιστοποίηση και είναι σε θέση να εφαρμόσουν τη λεμφική αποστράγγιση όχι μόνο χωρίς τον κίνδυνο επιπλοκών, αλλά και διασφαλίζοντας το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. που η συγκεκριμένη μέθοδος είναι σε θέση να προσφέρει.

Σκοπός της Λεμφικής Αποστράγγισης

Σκοπός της λεμφικής παροχέτευσης, είναι η καλή ροή της λέμφου, με αποτέλεσμα την αποβολή τοξινών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αύξηση του μεταβολισμού.

Η λεμφική παροχέτευση αντιμετωπίζει κατακρατήσεις υγρών, τοπικό και γενικό πάχος, την κυτταριτιδα, καθώς και ενεργοποιεί τον ‘μπλοκαρισμένο’ μεταβολισμό.  Αποτοξινώνει το σώμα, βοηθάει στην κανονική λειτουργία και κινητικότητα του εντέρου, ενώ ρυθμίζει και το μεταβολισμό του λίπους, το οποίο δημιουργείται από την κακή διατροφή, την καθιστική ζωή και το άγχος.

Ακόμα, η λεμφική παροχέτευση ανήκει στις θεραπείες αντιγήρανσης, καθώς βοηθάει στην αντιμετώπιση των οιδημάτων προσώπου και μειώνει τις ‘σακούλες’ στα μάτια, συμβάλλει στην εξάλειψη των λεπτών γραμμών, καθώς και στη λείανση των ρυτίδων. Τέλος, χρησιμοποιείται στη θεραπεία άκνειδων δερμάτων, καθώς συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μη φλεγμονώδους ακμής.

Τέλος, η λεμφικη παροχέτευση ηρεμεί το νου και χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, ενω αποβάλλει την συναισθηματική φόρτιση.

image

Θεραπευτικές Ενδείξεις

Σε θεραπευτικό επίπεδο οι δύο πιο βασικές παθήσεις που ανταποκρίνονται στη θεραπεία λεμφικής αποστράγγισης είναι το λεμφοίδημα (πρωτογενές ή δευτερογενές) και η φλεβική ανεπάρκεια 1ου  έως 3ου βαθμού. Η μέθοδος δίνει επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα στα διαστρέμματα με αιμάτωμα, εξαρθρήματα, θλάσεις, κατάγματα, πληγές και ουλές μετεγχειρητικές, οίδημα αρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οξεία αυχεναλγία και οσφυαλγία, πονοκέφαλο και ημικρανία, δυσκοιλιότητα, ιγμορίτιδα. Πρόκειται για ένα σύνολο παθήσεων που συνοδεύονται με αυξημένη συγκέντρωση υγρών στο μεσοκυττάριο χώρο, με άλλα λόγια οίδημα.

Αναλυτικά, οι ενδείξεις της Λεμφικής Αποστράγγισης περιλαμβάνουν:

Τοπικό Πάχος

Πρησμένες Γάμπες

Δερματολογικά Προβλήματα

Βελτίωση Ουλών μετά από αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις

Λεμφοιδήματα και φλεβικά οιδήματα

Χρόνιες Φλεγμονές

Παθήσεις του Πεπτικού

Κατακράτηση Υγρών

Δυσκοιλιότητα

Παθήσεις του Συνδετικού Ιστού (ρευματισμοί, αρθρίτιδες, αρθροπάθειες)

Πονοκέφαλοι, Ημικρανίες, Στρες

Αντιμετώπιση της Κυτταρίτιδας

Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας (Γενικευμένη – Εντοπισμένη)

Αντιμετώπιση Οιδημάτων

Θεραπείες Επιδερμικής Σύσφιξης

Θεραπείες Απίσχνανσης

Θεραπείες Αντιγήρανσης

1) Επαναφορά του αρχικού σχήματος του προσώπου – Σύσφιξη

2) Λείανση Ρυτίδων – Εξάλειψη  λεπτών γραμμών

3) Αντιμετώπιση των Οιδημάτων

Θεραπείες Άκνειδων Δερμάτων

1) Αντιμετώπιση μη Φλεγμονώδους Ακμής

2) Θεραπείες Τόνωσης – Ενυδάτωσης του Δέρματος

     Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Λεμφική Παροχέτευση είναι μια μια απόλυτα εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς ο κάθε ασθενής έχοντας μοναδική δομή λεμφικού συστήματος παρουσιάζει διαφορετική εικόνα λεμφοιδήματος από άλλο ασθενή με την ίδια πάθηση ή διάγνωση. Επομένως οι παράμετροι της θεραπείας ορίζονται από την κλινική εικόνα του κάθε ασθενή, κάτι που οι πιστοποιημένος θεραπευτής είναι σε θέση να γνωρίζει.

Κλείστε τη δική σας συνέδρια Λεμφικης Αποστράγγισης, διάρκειας 60′ και κοστους 20€, επικοινωνώντας μαζί μου στο http://www.mariakorogianni.com